zondag 23 november 2014

Ananas wol

Het gebeurt vaker dat iemand een spinnewiel wil huren en nog niet kan spinnen. "Ik ben heel handig met wol en via YouTube lukt het me wel" krijg ik dan te horen.  Ik leg dan uit dat ik ook eerst een spinnewiel had en daar 2 maanden mee aan het oefenen was. Toch lukte het me niet om een mooie dunne draad te spinnen. Ik toog naar Drenthe en nam daar les. Je hebt iemand nodig die je wijst op eventuele problemen, op de fouten en valkuilen.
Van de week kreeg ik een jonge vrouw de lijn die een spinnewiel wilde huren. Zij kon nog niet spinnen maar zou wel iemand vinden die het haar zou leren. (Ook goed natuurlijk, ik wil alleen dat mensen niet een wiel huren om 2 weken later toch les te moeten nemen, toch zonde van de huur.) De vrouw kwam en tekende de huurovereenkomst.  Ik zag dat ze van Fablab in de Waag was. Ik heb ooit iets gelezen over deze instelling (soort onderzoeks ruimte) en vroeg verder wat ze precies wilde doen met het spinnen.  

Ze onderzoekt de mogelijkheden naar goedkope zelf aan te zetten prothesen voor mensen in Indonesië die geen geld hebben voor artsen. Zij wil daar voor een vezel ontwikkelen waar de prothesen van gemaakt kunnen worden. Een soort gebreide sok waar een soort kunst hars overheen gaat. Het moet een sterke vezel zijn die in Indonesië voorhanden is. Zij heeft ananas vezels gekregen, dat wil ze mengen met een wolsoort. Ze onderzoekt nu welke wol dragende dieren er in Indonesië zijn. Ik opperde plantaardige vezels zoals bamboe, katoen of misschien kapok van de kapokboom , het werd vroeger gebruikt als kussen vulling, ik weet niet of dat te spinnen is.

Een interessant project voor een goed doel, daar wil ik graag aan mee werken. Ik legde haar uit dat het spinnen van dergelijke vezels niet eenvoudig is voor een beginnende spinner. Ik stelde daarom voor de vezels voor haar belangeloos te spinnen. Ik heb de zak ananasvezels inmiddels gekregen. Pfff keihard en in de knoop. Een pittige uitdaging dus. Ik zal daar mee experimenteren: spinnen als vlas,  dus nat en tegen de klok in. Of gewoon als jute, met de klok mee. Kaarden kan niet dus ik zal het met wol moeten twijnen. In verschillende verhoudingen 1 draad ananas met 1 draad wol, 1 draad ananas met 2 draden wol,2 draden ananas en 1 draad wol, etc.
Wordt vervolgd.

1 opmerking: