woensdag 21 oktober 2015

Wol geverfd met kastanje bolsters

Een paar weken geleden liep ik door het Frankendaelpark. Een dag ervoor had ik gelezen dat je wol kunt verven met kastanje bolsters. Ik heb wel eens wol geverfd met bolsters van walnoten. Die bolsters worden een aantal weken in water geweekt, gaat rotten en wordt een beits waarmee je ook kunt hout beitsen. Ik had de beits, een donker bruine vloeibare substantie in een jampot gekocht op een ambachtenmarkt en er wol mee geverfd. Ik had echter de beits teveel met water aangelengd waardoor de kleur beige werd in plaats van bruin. Ik heb nadien nooit meer walnotenbeits gevonden en ik ben ook nog steeds op zoek naar iemand met een walnotenboom voor de bolsters.

Nu las ik dus dat je ook met kastanje bolsters kunt verven en dacht aan een nieuwe poging om wol bruin te verven. Ik wist dat er op het grote veld in het Frankendaelpark een paar bomen staan die kastanjes dragen. Ik zag er wel tegen op om die kastanjes uit hun stekelige bolsters te moeten halen,  maar ik liet me er toch niet door ontmoedigen. Met de kastanjes kon ik wel een herfststuk opfleuren. Ik kwam bij de boom en rondom de stam lagen bolsters zonder kastanje opgestapeld! Iemand had ze voor mij al gepeld. Prachtige samenwerking zonder het van elkaar te weten. De een de kastanjes de ander de bolsters. Schitterende boom die zijn vruchten voor ons liet vallen.

Thuis liet ik ze een week drogen en wat zwarter worden. Daarna heb ik ze gekookt in ongeveer anderhalf uur. Daarna in aluin gebeitste wol er in geverfd. Het pakte niet zo goed, werd zacht beige. Ik liet het 2 uur koken en nog was de kleur niet spectaculair.  Ik liet de pan met wol afkoelen en op het balkon nog anderhalve week staan. Meer omdat ik er geen tijd voor had om het uit te spoelen. Vandaag haalde ik de wol er uit, ik dacht dat ik het wel kon weggooien. Maar ik ben verbaasd over de prachtige koperen kleur. Echt een herfstkleur. Het staan in het verfbad heeft de kleur intensief gemaakt. Ik ben er blij mee!

2 opmerkingen: